appenzeller spitskuifkriel
 
home actueel rasbeschrijving kleurslagen historie foto's gastenboek contact
   
  actueel
 

23 juni 2013
Nieuwe kleurslag spitskuifkriel
Herman van Olst droomt over een nieuwe kleurslag bij zijn spitskuifkrielen: zilver-goud geloverd. Hij acht de kans groot dat hij die kleur in zijn krielen weet te fokken. Wat al wel gelukt is, is een tekening.


28 oktober 2012
Goedkope oplossing tegen luizen
Voorgoed van bloedluizen (bloedmijten) af door de zitstok te monteren op twee oliebadjes. Goedkoop, onderhoudsvrij voor jaren, niet giftig, niet chemisch, milieuvriendelijk, zonnebloemolie o.i.d.

Verkrijgbaar bij De Groot Diervoeders. Ze zijn ook online te bestellen via:
www.degrootdiervoeders.nl.
16 december 2011
WAARSCHUWING

Op diverse plaatsen duiken dieren op die eigenlijk te groot zijn, maar wel als kriel aangeboden worden. In Zwitserland en Duitsland, maar ook al in Nederland heeft men de Spitskuifkrielen gekruist met kleine, grote Spitskuiven. Het gevolg is dat, vooral de hanen hieruit, veel te groot zijn en dat terwijl ik de orginele zelf nog niet klein genoeg had naar mijn smaak.
Volwassen hennen mogen niet zwaarder zijn dan max. 750 gram terwijl de hanen onder de 1000 gram moeten blijven.

14 augustus 2011
Amerikaanse blogsite over spitskuifkrielen
Vanuit Amerika is er ook belangstelling voor de spitskuifkrielen. Op de bloggerssite Breedsavers.blogsite.com wordt aandacht besteed aan de krielvariant van de spitskuifen.
Klik hier om de site te bekijken.


13 maart 2011
Appenzeller Baardhoenkriel in Nederland
Als gevolg van onze Appenzeller Europashow hebben we een nieuw ras in ons land n.l. de Appenzeller Baardhoenkriel in zwart en patrijs. Dit ras gaan we komend seizoen ter erkenning brengen. Uiteraard kunnen we van dit ras nieuwe fokkers en liefhebbers gebruiken. Voor broedeieren of kuikens kan men contact opnemen met Herman van Olst. Ook van de grote Appenzeller Baardhoenders zijn broedeieren beschikbaar in zwart en patrijs.

22 november 2010
Appenzeller Europashow zeer geslaagd
De Europashow in Wapenveld van afgelopen weekend is succesvol verlopen. Er waren veel bezoekers uit de vier deelnemende landen. Eén bezoeker had 1000 km gereden en was evenals de andere vol lof over onze show en de kwaliteit van de dieren. Meerdere verliezers gingen als winnaars naar huis omdat ze dieren hadden gekocht of geruild met de winnaars. Een geweldig evenement dat eigenlijk veel te snel voorbij was.
Foto's van de show zijn te zien op deze website onder het hoofdstuk foto's.

Uitslag:
Europameister Grote hoenders: Appenzeller Spitskuif zilver met "U 97" van L. Fucker (D)
Mooiste goud met "F 96" van S. de Vries (NL)
Mooiste goud-wit met "F 96" van L. Fucker (D)
Mooiste zwart  met "F 96" van B. Ruth  (D)
Mooiste blauw  met "ZG 95" van B. Ruth  (D)

Europameister Appenzeller Baardhoen: patrijs met "F 96" van S. Ziegler  (D)
Mooiste zwart met "ZG 95" van  H. Mumenthaler  (CH)
Mooiste blauw met "ZG 95" van  F. Eugster  (CH)

Europameister  Dwerghoenders: Appenzeller Spitskuifkriel zilver met "U 97" van T. Ruth  (D)
Mooiste  goud  met "F 96" van A. Kräuchi  (CH)

Europameister(in) Appenzeller Baardhoenkriel: zwart met "U 97" van  Manuela Silvestro (CH)
Mooiste patrijs met "ZG 95" van B. Hochreutener  (CH)


6 november 2010
202 Appenzellers op Europashow
Op de Europashow in Wapenveld zijn 202 Appenzellers ingeschreven uit vier landen. Het betreft 91 Appenzeller Spitskuiven in vijf kleuren, 27 Appenzeller Baardhoenders in drie kleuren, 57 Appenzeller Spitskuifkrielen in vier kleuren en 27 Appenzeller Baardhoenkrielen in twee kleuren.

De show is in Tennishal 't Olde Veld, W. H. van de Pollstraat 1, 8191 AC  Wapenveld  NL. Contactpersoon is Herman van Olst (tel. 06-51656508).

De openingstijden zijn vrijdag 19 november van 19.30 u tot 22.30 u en zaterdag 20 november van 10.00 u tot 16.00 u
.


22 juni 2010
Rasgebonden Europashow voor Appenzeller Spitskuiven, Appenzeller Baardhoenders en hun krielen op 19 en 20 november 2010 in Wapenveld
Praktisch alle bij ons bekende Appenzellerfokkers hebben zich aangemeld als deelnemer. Ook hebben we al diverse deelnemers uit België, Duitsland en Zwitserland.
Op deze Europashow zijn er de Europamedailles van de Europese Entente, Europamedailles van KLN en de normale prijzen op de open show van Heerde & omstreken. Daarnaast zijn er extra geldprijzen van de Appenzellerclub en dat voor slechts 3 euro inschrijfgeld per dier.
Vraagprogramma's en inschrijven kan via:
info@spitskuifkriel.nl


19 april 2010
Rasgebonden Europashow gaat door
Sportfokkersvereniging Heerde en omstreken organiseert de Rasgebonden Europashow voor Appenzeller Spitskuiven, Appenzeller Baardhoenders en hun krielen op 19 en 20 november 2010 in Wapenveld NL. Voor meer informatie:
www.entente-ee.com


29 maart 2010
Het gaat goed met de Appenzeller Spitskuifkriel
Naast diverse fokkers in Duitsland, Zwitserland en Nedrland zijn er nu al drie fokkers in Engeland en één in Zweden en Kroatië. Ook uit België is er belangstelling voor de Spitskuifkriel.Onze aangekondigde Internationale Appenzellershow wordt waarschijnlijk nog een rasgebonden Europashow.


9 maart 2010

Britse website over Appenzellers
Benjamin Shephard uit Lancaster in Engeland is bezig The Appenzeller Spitzhauben Society op te zetten. Daarvoor is inmiddels een website aangemaakt. Ook probeert hij de Appenzeller spitskuifkriel erkend te krijgen. In februari ontving hij Nederlandse broedeieren. Voor meer informatie zie:
www.appenzellerspitzhauben.co.uk


10 december 2009
Eerste Internationale Appenzellershow
De eerste Internationale Appenzellershow voor Appenzeller Spitskuif groot en kriel en Appenzeller baarhoen gaat door. Op 19 en 20 november 2010 in Wapenveld (NL). De organisatie is in handen van sportfokvereniging Heerde en omstreken. Deelnemers aan deze show kunnen gratis broedeieren van Appenzeller Spitskuifkrielen halen bij Herman van Olst.

10 september 2009
Appenzellerdag in Boxtel
Op zaterdag 10 oktober vindt de jaarlijkse Appenzellerdag plaats in Boxtel. Dit jaar worden de aanwezige dieren besproken door de bekende hoenderkeurmeester Klaas van der Hoek. Fokkers en belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Tjeerd Bijl. Zijn emaladres is:
tjeerd.bijl@gmail.com

30 juni 2009
Digitaal artikel Aviculture Europe
Spitskuifkrielen en andere kippenrassen zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar in kunststof als trekhaakdop. Het trok de aandacht van een redacteur van Aviculture Europe. Klik op de onderstaande link voor het artikel.
www.aviculture-europe.nl

28 juni 2009
Noordshow en Kleindier Magazine
Op de voorplaat, en ook binnenin op pag. 321, van Kleindier Magazine prijkt een prachtige foto van de winnende hen, 1e F 96, van Teunis Bagerman op de laatste Noordshow. Een hen met een fraai kopje,ogen en kuif, ook de vleugeldracht is prima. Deze hen is nu in het bezit van Sven Grote in Duitsland.

18 april 2009
Artikel in Boerenvee
In het aprilnummer van het tijdschrift Boerenvee staat een artikel over de spitskuifkrielen. Herman van Olst is daarvoor geinterviewd. Een abbonnement of proefabbonnement of zelfs een gratis nummer kun je bestellen bij :  www.boerenvee.nl.

27 maart 2009
Spitskuifkriel internationaal
Grondlegger van de Appenzeller spitskuifkriel Herman van Olst meldt de laatste stand van zaken rond het ras.

''Van de eieren die ik naar Zwitserland gebracht heb is helaas niets uitgekomen. Mocht iemand soms naar Zwitserland gaan, dan hoor ik dat graag.
Sven Grote uit Duitsland heeft een mooie zilver haan en hen gekocht en broedeieren meegenomen. Dat heeft 10 kuikens opgeleverd. Hij wil proberen het ras in Duitsland erkend te krijgen. Dichterbij huis zijn ook ontwikkelingen. L. van Dijk heeft een nieuwe zilver haan, omdat de oude was verongelukt. Albert Fabriek heeft een mooie zilver haan gehaald en is ook al enige tijd bezig met de Spitskuifkriel. Herman Nijenhuis heeft een mooie goud haan opgehaald met heel weinig wit in de staart, om daarmee betere dieren te fokken. Dini Hofmijer en Kornelis van Olst hebben ook al broedeieren van de zilvers gehaald. Zelf heb ik al enige kuikens van goud, zilver en goud-wit geloverd. Ook heb ik een leuk intervieuw gegeven aan het hobbyblad "Boerenvee", zie t.z.t.: www.boerenvee.nl''

31 januari 2009

Noordshow en Spilbroekshow
Op de Noordshow in Zuidlaren waren Appemzeller Spitskuifkrielen ingezonden door drie fokkers: Comb. Bagerman, K van Olst en H van Olst. De mooiste, een jonge zilver hen, was van de comb. Bagerman. In goud was een jonge hen van K van Olst de beste.
Op de spilbroekshow in Neede waren twee goud en vijf zilvers ingezonden door H van Olst, waarbij een goud hen en een zilver hen beide een F haalden.

21 december 2008

Resultaten Oneto en krielen in Basel
Op de half december gehouden show Oneto in Enschede waren zes Appenzeller spitskuifkrielen te zien. Twee goudgeloverde en vier zilvergeloverde, allemaal ingezonden door H. van Olst. Het leverde twee keer een G en drie keer een ZG op. De oude hen haalde weer een F.
Op de Zwitserse Nationale Vogelshow in Basel zond Andy Krauchi drie spitskuifkrielen in. Deze behaalden alle drie 92 punten. Krachi kwam drie jaar geleden voor het eerst in aanraking met de krielvorm. Hij was stomverbaasd dat een Nederlander het Zwitserse ras tot een krielvariant had gefokt.
Om het ras verder te promoten bracht H. van Olst, die samen met Klaas van der Hoek naar Zwitserland was afgereisd, veertig broedeieren mee voor Astrid Spiri, bestuurder van de Zwitserse Bond.

30 november 2008
Hoge prijzen op Liemersshow
Op de Liemersshow in Zevenaar was het druk. De show werd net als in andere jaren in het tuincentrum gehouden, en dat staat garant voor veel publiek. Ook mensen die normaal niet op een kippenshow komen, lopen hier even naar binnen.
Er waren zes Spitskuifkrielen ingezonden door Herman van Olst en vakkundig gekeurd door keurmeester J. Voets. Twee jonge goudgeloverde hennen met beide ZG. Een jonge zilvergeloverde haan met G, een jonge zilvergeloverde hen met ZG, twee oude zilvergeloverde hennen met ZG en F, die een keurmeestersprijs en een NHDB prijs won.
De volgende show waar Spitskuifkrielen zijn te zien is op de Oneto van 12 tot en met 14 december in Enschede. De absolute topper moet de Bondsshow van 8 tot en met 10 januari in Zuidlaren worden, daar worden ze ingezonden door 4 of 5 fokkers in beide kleuren. Aan het eind van het tentoonstellingenseizoen zijn ze nog te zien op de Spilbroekshow op 24 en 25 januari in Neede.


16 november 2008

Sportfokkersvereniging Heerde & Omstreken
Op de jaarlijkse show van sportfokkersvereniging Heerde & Omstreken werden door vier fokkers achtien Appenzeller spitskuifkrielen ingeschreven. Hiervan waren er acht goudgeloverd. Twee jonge hanen en drie hennen kregen een G, en drie hennen kregen een ZG. De mooiste was van K. van Olst die eigenlijk een F had verdiend.
Van de tien zilvergeloverden kreeg één jonge haan een G en één een ZG. Die laatste was ingezonden door H. van Olst. Onder de jonge hennen viel één G en vijf maal een ZG. De mooiste was van de comb. Hofmeyer. Tenslotte waren er nog twee oude hennen van H. van Olst, waaronder de mooiste Appenzeller spitskuifkriel met een F.


 
2 november 2008

Bronckhorster kleindierenshow
Het afgelopen weekend waren er meerdere shows waar fokkers van Appenzeller spitskuifkrielen aan meededen. Op de Bronckhorster Kleindierenshow in Vorden stuurde H. van Olst twee zilvers in, beide ZG. Op de honderdjarige jubileumshow van Varsseveld waren vijf zilvers ingezonden door H van Olst, resultaat vier keer ZG en een F voor een oude hen van vorig jaar. Op de Veluwepoortshow in Putten drie zilvers van Comb. Bagerman, ook prima met twee keer ZG en een dik verdiende F voor een prachtige jonge hen. Twee weken na de show van Heerde zijn ze op 27 t/m 29 nov. ook te zien op de Liemersshow in Zevenaar.

27oktober 2008
Reggeshow in Rijssen
Op de Reggeshow in Rijssen zond H. van Olst vier Appenzeller spitskuifkrielen in. De goudgeloverde haan en hen werden beide wat laag gewaardeerd met "V", mede omdat ze nog lang niet klaar waren. Het zilver haantje moest genoegen nemen met een "G" terwijl een "ZG" eigenlijk wel verdiend was. Het mooie zilver hennetje heeft helaas wat lichte pootjes en kwam daardoor niet verder dan een verdiende "ZG95" en was daarmee de beste Appenzeller spitskuifkriel.

12 oktober 2008

Midden Veluweshow
Op de Midden Veluweshow in Wenum waren dit weekend door de comb. Hofmeijer en H. van Olst negen dieren ingezonden in goud en zilver. Daarvan waren de meeste nog niet klaar. Desondanks haalden ze vier keer G en vier keer ZG en een oude zilver hen van H. van Olst kreeg zelfs een F en was daarmee de mooiste van de Spitskuifkrielen.
Op de open show van Heerde en omstreken op 14 t/m 16 november in Wapenveld zijn weer Spitskuifkrielen te zien van 4 of 5 fokkers.  5 oktober 2008
Appenzellerdag (2)

De Appenzellerdag bij Fons en Kaatje van Asten in Boxtel is een interessante bijeenkomst geworden. Tien fokkers kwamen afgelopen zaterdag samen om Appenzellers te bespreken. Daaronder waren twee Belgen en een keurmeester in spitskuiven in spé.
De meegebrachte dieren bestonden uit grote en kleine Appenzeller spitskuiven en één baardhoen; een kwalitatief goede zwarte hen. De grote goudgeloverde Appenzellers waren volgens Herman van Olst, die alle dieren besprak, goed van formaat en type maar hadden te lichte ogen en nagelproblemen. De zilverzwartgeloverden waren beter, maar de meeste waren nog niet klaar. Herman liet als enige krielen zien in de kleurslagen wit, goud en goudwit. De goudwit geloverde is een nog niet erkende kleur en trok in het bijzonder de aandacht.
Van Olst typeert de dag als leerzaam en gezellig, mede door de goede verzorging van Fons en Kaatje. Ook spreekt hij de hoop uit volgend jaar op 10 oktober, dan is de volgende Appenzellerdag gepland in Boxtel, meer fokkers van spitskuifkrielen te verwelkomen.

28september 2008

Appenzellerdag
Komende zaterdag staat de Appenzellerdag op de agenda. Fokkers van diverse Appenzellers tonen er dieren. De dag wordt gehouden in Boxtel bij Fons en Kaatje van Asten aan de Burgakker 7. Iedereen met interesse voor Appenzeller-soorten is welkom.
Op de IJsselvliedshow in Wezep waren dit weekend twee zilverzwartgeloverde Appenzeller spitskuifkrielen te zien. Beiden ingezonden door Comb. Bagerman. Ze kregen het predikaat G en ZG.
Op de Reggeshow in Rijssen, gehouden van 23 tot en met 25 oktober, zullen ook spitskuifkrielen te zien zijn.

14 september 2008

Jongdierendag Heerde geslaagd
Maar liefst 29 Appenzeller spitskuifkrielen waren afgelopen vrijdag en zaterdag te bewonderen in Heerde, waar de plaatselijke vereniging haar Jongdierendag hield. Inzenders waren Comb. Bagerman, L. van Dijk, Comb. Hofmeijer, K. van Olst en H. van Olst. Inzender en keurmeester Herman van Olst stuurde onder andere twee nog niet erkende kleurslagen in, goudwit en isabelblauw, om de ontwikkeling binnen het nog redelijk zeldzame kippenras te onderstrepen. Deze kregen uiteraard het predicaat NE. Volgens de keurmeester was er voldoende kwaliteit aanwezig, maar waren de meeste dieren nog niet klaar in staart en zadel. Bij de goudgeloverde was praktisch geen wit te bekennen. Ze hadden prachtig geloverde vleugels en staarten, al waren sommige wat te donker op de rug en waren ze vaak op de schouders wat gezoomd. Bij de meeste exemplaren mochten de kamdoorns wat ronder.
De zilverzwartgeloverde lieten al mooie kleine lovertjes zien. Ook was er een haantje met mooie kleine lovertjes en toch nog tekening in hals en zadel. Helaas was deze nog niet klaar en moesten de fraai geplaatste kamhorentjes ronder.
Twee hennen van de Comb. Bagerman bleken de mooiste te zijn en werden beloond met F96.
Kijk voor foto's van de Jongdierendag elders op de site. Het is een sfeerimpressie van de keuring.7 september 2008
Appenzellerdag
De jaarlijkse Appenzellerdag vindt dit jaar plaats in Boxtel. Op deze jongdierendag kunnen alle fokkers van grote en kleine Appenzellers kippen insturen, om ze te laten beoordelen door keurmeesters. Herman van Olst zal 's ochtends alle meegebrachte dieren bespreken. Fokkers die eigen dieren willen meebrengen dienen dit voor 15 september door te geven.
Verder zullen aanstaande vrijdag op de jongdierendag in Heerde maar liefst 31 Appenzeller spitskuifkrielen te bewonderen zijn.

21 augustus 2008
Nieuwe kleur
Herman van Olst heeft een nieuwe kleur gecreeerd. Naast goudzwartgeloverd en zilverzwartgeloverd bestaat sinds dit jaar ook goudwitgeloverd. De nieuwe kleur is overigens nog niet erkend.25 juli 2008
Jonge dierendag in Heerde
In september begint het tentoonstellingenseizoen, waar ook Appenzeller spitskuifkrielen naar worden ingezonden. De eerste is de jongdierendag van Heerde en omstreken op vrijdagavond 12 september. Vijf fokkers sturen hier Appenzeller spitskuifkrielen in.
Verder zijn ze te zien op 26 en 27 september op de IJsselvliedshow van Wezep en op 9, 10 en 11 oktober op de Middenveluweshow in Wenum-Wiesel.


3 juli 2008
Update website met gastenboek
Deze website is vernieuwd. Sinds de lancering halverwege de maand juni in 2008 heeft de webmaster een gastenboek toegevoegd. Geinteresserden in het fokken van Appenzeller spitskuifkrielen en anderen kunnen hier een reactie achterlaten. Verder is er een pagina met actualiteiten toegevoegd. Iedereen die Appenzeller spitskuifkrielen fokt of wetenswaardigheden hebben die interessant kunnen zijn voor andere geinteresseerden, kunnen hiervoor informatie sturen naar de webmaster. Het gaat dan bijvoorbeeld om tentoonstellingsverslagen, aankondigingen van tentoonstellingen, ervaringen van fokkers en andere zaken die bijdragen aan het groter maken van dit nieuwe kippenras. Ook foto's zijn van harte welkom.Wilt u reageren op actualiteiten
of heeft u er zelf één,
dan kunt u mailen naar webmaster@spitskuifkriel.nl.

 
  Mailen naar de webmaster kan via: webmaster@spitskuifkriel.nl