appenzeller spitskuifkriel
 
home actueel rasbeschrijving kleurslagen historie foto's gastenboek contact
   
  kleurslagen
 
Zilverzwartgeloverd

De zilverzwartgeloverde Appenzeller spitskuifkriel is erkend in december 2003. Hen en haan zijn geheel zilverwit met liefst iedere veer voorzien van een ronde of ovaal zwart lovertje. Wanneer de lovers elkaar overlappen zijn ze te groot.
Bij de grote Appenzellers zijn de kuifveren zwart met een zilveren zoom. Bij de krielen komt de geloverde kuif ook voor en dat heeft eigenlijk de voorkeur.
Bij de haan ontbreekt nog vaak de hals- en zadeltekening, enige tekening blijkt wel mogelijk te zijn.
 
 

Zilver zwartgeloverd hen
Zilver zwartgeloverd haan

 

Goudzwartgeloverd

De kleur goudzwartgeloverd is erkend in januari 2005. Hen en haan zijn geheel warm goudbruin, echter niet zo donker als bij het Hollands hoen. Liefst iedere veer voorzien van een rond of ovaal zwart lovertje, die elkaar niet overlappen.
Volgens de standaard mogen de staartstuwveren ook zwart zijn, wat dan weer gepaard gaat aan zwart in de binnenvaan van grote en kleine slagpennen. Het streefdoel is een geloverde staart met zo weinig mogelijk wit erin, dat nogal eens voorkomt.
Ook blijkt dat bij de goudzwartgeloverde krielen een geloverde kuif mogelijk is, terwijl de grote Appenzeller altijd een zwartgoudgezoomde kuif heeft.
Ook bij deze kleur schort het nogal eens aan hals- en zadeltekening bij de hanen. Wanneer ze jong zijn lijken ze heel mooi, maar na de eerste rui blijkt de hals- en zadeltekening verdwenen te zijn.
 

Goud zwartgeloverd hen
 

Goud zwartgeloverd haan
 
 
  Nieuwe kleuren
Nieuwe kleuren zijn alleen gewenst in tweekleurig geloverd of gepareld, dit in tegenstelling tot de grote Appenzellers. Daarvan zijn ook éénkleurige zwarte en in Zwitserland en Duitsland ook éénkleurig blauwe erkend. Kleuren waar op dit moment aan gewerkt worden zijn zilverblauwgeloverd, goudblauwgeloverd, goudwitgeloverd en isabelblauwgeloverd.